IoT Neden Bu Kadar Önemli?
Geçtiğimiz birkaç yıl içinde IoT, 21. yüzyılın en önemli teknolojilerinden biri haline geldi. Artık günlük cihazları (mutfak aletleri, arabalar, termostatlar, bebek monitörleri) gömülü cihazlar aracılığıyla internete bağlayabildiğimize göre, insanlar, süreçler ve şeyler arasında kesintisiz iletişim mümkündür.
Düşük maliyetli bilgi işlem, bulut, büyük veri, analitik ve mobil teknolojiler sayesinde fiziksel şeyler minimum insan müdahalesiyle veri paylaşabilir ve toplayabilir. Bu hiper bağlantılı dünyada, dijital sistemler bağlantılı şeyler arasındaki her etkileşimi kaydedebilir, izleyebilir ve ayarlayabilir.
IoT'yi Hangi Teknolojiler Mümkün Kıldı?
IoT fikri uzun zamandır var olmakla birlikte, bir dizi farklı teknolojideki son gelişmelerin bir koleksiyonu bunu pratik hale getirdi.
Endüstriyel IoT Nedir?
Endüstriyel IoT (IIoT), özellikle bulut teknolojilerini kullanan sensörlerin ve cihazların enstrümantasyonu ve kontrolü ile ilgili olarak endüstriyel ortamlarda IoT teknolojisinin uygulanmasını ifade eder. Son zamanlarda, endüstriler kablosuz otomasyon ve kontrol sağlamak için makineler arası iletişim (M2M) kullanmaktadır. Ancak bulut ve ilgili teknolojilerin (analitik ve makine öğrenimi gibi) ortaya çıkmasıyla endüstriler yeni bir otomasyon katmanı elde edebilir ve onunla yeni gelir ve iş modelleri oluşturabilir. IIoT bazen sanayi devriminin dördüncü dalgası veya Endüstri 4.0 olarak adlandırılır.
Aşağıdakiler IIoT'nin bazı yaygın kullanımlarıdır :
İşletmeye Hazır, SaaS IoT Uygulamaları
IoT uygulamaları, yakalanan IoT sensörü verilerini analiz ve gösterge tabloları aracılığıyla iş kullanıcılarına sunabilen önceden hizmet olarak sunulan yazılım (SaaS) uygulamalarıdır.
IoT uygulamaları, buluttaki çok sayıda bağlı sensör verisini analiz etmek için makine öğrenme algoritmaları kullanır. Gerçek zamanlı IoT panellerini ve uyarılarını kullanarak temel performans göstergelerine, arızalar arasındaki ortalama süre istatistiklerine ve diğer bilgilere görünürlük kazandırırsınız. Makine öğrenimi tabanlı algoritmalar, ekipman anormalliklerini belirleyebilir ve kullanıcılara uyarı gönderebilir. Hatta otomatik düzeltmeleri veya proaktif karşı önlemleri tetikleyebilir. Bulut tabanlı IoT uygulamalarıyla, işletme kullanıcıları tedarik zincirleri, müşteri hizmetleri, insan kaynakları ve finansal hizmetler için mevcut süreçlerini hızla geliştirebilir. Tüm iş süreçlerini yeniden oluşturmaya gerek yoktur.